top of page

Seznamte se s Michalem Smetanou, řidičem Bezba dopravy

Když Michal v říjnu 2021 nastoupil jako řidič u dopravce Vega Tour, bylo jasné, že s ním v lednu setkáme. Díky společnosti Societa už měl také zkušenost s přepravou osob se sníženou schopností pohybu a orientace. V jeho řidičském průkazu najdete snad všechny typy vozidel, od malých až po kamiony. Dokonce i traktor tam má, kdyby náhodou. Od roku 2009 usedá také za volant autobusů. Před dopraváckými stejnokroji nosíval dlouhá léta kuchařský rondon, který kvůli zranění musel pověsit na hřebík. Klienti Michala máváním vítají už ode dveří a na jízdy s ním se těší.



Řízení Michala zajímalo už od dětství. Stejně tak ale i svět gastronomie, ve kterém se až donedávna pohyboval. Dětství v kuchařské rodině ho pochopitelně ovlivnilo a s nadšením v rodinné tradici pokračoval. Pracoval v několika restauracích až se z kuchaře vypracoval na šéfkuchaře a otevřel pro italskou společnost Autogrill Potrefenou husu. Poté se stal nákupčím společnosti. O své kuchařské minulosti a jídle, které je vedle řízení jeho velkou vášní, mluví Michal s nadšením. Stejně tak rád hovoří o své zálibě v řízení převážně velkých vozidel. V jeho řidičském průkazu najdeme skupiny A, B, C, C+E, D, D+E.


Změnu povolání neplánoval. Naplánoval mu ji nepozorný řidič, který údajně usnul a Michala na měřeném úseku s omezenou rychlostí na 50 km v rychlosti cca 120 km/h srazil z motocyklu. Následovalo téměř dvouleté zotavování a každodenní rehabilitace. Až po operaci nervů bylo jasné, že Michal nebude moci jednu ruku používat tak, jako dříve. I přestože lékaři udělali vše, co bylo v jejich silách, návrat ke kuchařině nebyl možný. Michal se na základě své zkušenosti rozhodl pomáhat lidem se zvlášť těžkým funkčním postižením, nebo úplným postižením, a dělat práci, která pro něj bude mít smysl. Nehoda pro něj znamenala nejen fakt, že se znova narodil, ale také ho prý vysvobodila. Svému původnímu povolání se věnoval téměř nonstop. V nové kapitole života nastoupil Michal v červenci 2020 jako řidič do společnosti Societa, kde získal zkušenosti, které nyní uplatňuje u Bezba dopravy. V říjnu 2021 se přidal do týmu u dopravce Vega Tour a to jej přivedlo v lednu i k nám. Klienti si Michala hned oblíbili. Mávají mu už ode dveří a vítají se s ním, jako se starým známým, se kterým se chystají na výlet. Aby ne, Michal je nejen skvělý řidič a pomocník, ale i báječný společník a své cestující perfektně zná. To dokládají i přátelská obětí na rozloučenou.


V profesi řidiče, který pomáhá potřebným našel Michal naplnění a smysl. Cestou lidem naslouchá a s vědomím, že na něj spoléhají, dělá vše pro to, aby se každý dostal bezpečně do cíle v co nejlepším možném čase. Záleží mu na pohodlí cestujících. Každé ráno před začátkem směny zkontroluje vozidlo, připraví si vše potřebné k bezproblémovému zahájení služby a vyráží. Rozpis jízd dostávají řidiči den předem. Mohou si tak projít trasu dopředu, na jízdy se připravit a najít nejvhodnější a nejrychlejší způsob cesty. Když Michal nejezdí, tak se rád věnuje vaření. Není to vzhledem k poškození ruky snadné. Je to pořádná výzva, něco připravit s ohledem na jeho handicap a získat od strávníků pět hvězd! Jeho bývalá profese je mu skvělým koníčkem. Gastro provozům se věnuje i nadále, pomáhá počítat náklady, předává výsledky hospodaření, navrhuje změny, nastavuje pokladní a inventurní systémy, píše jídelní lístky atd. A když má volno a auto při ruce, není pro něj problém pro kohokoli kamkoli dojet.


Pro Bezba dopravu by si přál, aby dále rostla a mohla být v budoucnu dostupná opravdu všem, kteří ji potřebují. Není totiž nic lepšího, než vidět spokojené klienty, kteří na vás spoléhají a kteří vám důvěřují. A navíc se na každou jízdu s vámi těší.








0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page