top of page

Seznamte se s Martinem Capouškem, generálním ředitelem Vega Tour

Aktualizováno: 18. 8. 2022

Společnost Vega Tour, kterou před 30 lety založil Martinův tatínek, je jedním ze dvou dopravců, díky kterým můžeme provozovat naše služby. Historie Vega Tour se začala psát v garáži. Dnes se díky rodinné firmě, o kterou se Martin stará, mohou cestující podívat do celé Evropy.




Martinův tatínek Miloš Capoušek začal podnikat, když Martinovi bylo 6 let. Tehdy se psal rok 1991 a v garáži rodinného domu se zrodil základ Vega Tour. O 5 let později už byla registrována jako společnost s ručením omezeným a v roce 2000 vznikla první zahraniční základna ve Francii. Dnes Vega Tour patří mezi 5 největších evropských firem v rámci charterové autobusové dopravy a její základny najdete po celé Evropě. Firma sbírá ocenění, je součástí mnoha organizací a především nabízí mnoho služeb, které lidem pomáhají nejen s bezpečným a pohodlným přesunem při menších i delších vzdálenostech. Součástí Vega Tour je také outgoingová a ingoingová cestovní kancelář pod značkou Prague Bus Tours nebo servis, autoškola a akreditační středisko. Lidé se mohou díky podniku, který má kořeny v české garáži, vydat za outdoorovými výlety, ochutnávkou vín a podobně. A od ledna 2022 se řidiči z Vega Tour starají o také naše zákazníky, kteří využívají služeb Bezba dopravy.


Dodnes si Martin vzpomíná na nákup vůbec prvního minibusu za kterým s tatínkem cestoval do Rakouska. Při příležitosti 25. výročí od založení firmy nechal Martin na zakázku vyrobit model tohoto prvního minibusu a ten se pak stal ozdobou slavnostního galavačera. Od mala s bratrem pomáhal v rodinné firmě jak jen to šlo. Svět dopravy pro něj nebyl vzdálený, jako většina kluků ho dopravní prostředky zajímaly. Dnes si řízení užívá a zajímá se o nové trendy a technologie v dopravě. Po vysoké škole jej zlákal cestovní ruch. Šel tehdy na zkušenou do fondu, který kupoval a provozoval hotely. A samozřejmě z této zkušenosti těží dodnes i v rodinné společnosti do které se oficiálně přidal před 14 lety na žádost tatínka. Martin měl sice v plánu zůstat mimo firmu ještě nějakou chvíli, ale zpětně svého rozhodnutí rozhodně nelituje. Po pár letech se podařilo firmu pod vedením Martina a jeho bratra dokonce zdvojnásobit.


Toho, že může být Vega Tour součástí Bezba dopravy, si Martin nesmírně váží. Během covidu, kdy byl cestovní ruch v útlumu, se začali rozhlížet po příležitostech v dopravě, která je na cestovním ruchu nezávislá. Propojení s námi považuje za první velký úspěch. Dopravce velikosti Vega Tour (vozový park dnes čítá přes 200 jednotek), by podle Martina měl mít důstojnou nabídku pro tělesně postižené. Proto asi jako první v ČR začali před lety provozovat speciálně upravený luxusní zájezdový Mercedes Benz Tourismo, který má kapacitu 9 invalidních vozíků. K tomu později přikoupili ještě Mercedes Sprinter pro 5 vozíků. Díky předchozím zkušenostem v této oblasti byla Bezba doprava ta správná výzva. Martin a jeho tým přistupují ke spolupráci v tomto odvětví s maximální pokorou, což se doufáme, odráží i na spokojenosti našich klientů.


Pro Vega Tour by si Martin přál, aby firma navázala na růst, který předcházel době covidové. Se svým týmem má plány na rozvoj nových produktů a služeb. Pro Bezba dopravu by si přál, aby počet spokojených a obsloužených zákazníků dál stoupal. Závěrem našeho rozhovoru Martin dodává, že si všímá, že "Bezba doprava je pro kvalitu života klientů ohromně důležitá. Bohužel současná kapacita nestačí pro komfortní obsluhu všech v Praze a Středočeském kraji. Jsme ale na začátku a věřím, že se pro rozšíření služby najdou finance."








0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page